Friss hírek

Jótékonyság 2015-ös módra!

Jótékonyság 2015-ös módra!

2015. 01. 29.






Ahogy azt már megszokhattátok az elmúlt 2014-es évben, az Irány London mindig a legfrissebb és legütősebb programötleteket hozta el Nektek, melyek aktualitása nem kérdéses! Ezt a jó szokást megtartva 2015-ben is elkalauzolunk Titeket azokra a helyekre, amiket a brit fővárosban, Londonban látnotok kell, és elmondjuk azokat a programokat, amelyek nem csupán felejthetetlenné teszik a londoni kiruccanásodat, de már-már az “ezt meg kell tenned, ha Londonba jársz” körbe tartoznak! Ebben a mozgalmas januári hónapban adtunk már tippeket múzeumlátogatásra azoknak, akik a kultúra iránt érdeklődnek, beszámoltunk egy színdarabról is, valamint természetesen a koncertre járóknak is tudtunk remek esti kikapcsolódást javasolni.

Azonban most egy kicsit komolyabbra fordítva a szót, biztosan te is gondolkodtál már azon, hogy milyen lehet az örökké tartó élet. Vajon milyen érzés lehet úgy élni a mindennapokat, hogy tudod, holnap is vár Rád egy, meg azután is, és azután, és azután… természetesen az öregedés legkisebb jele nélkül. Egyes elméletek szerint a tudomány elérte már azt a szintet a csivavaklónozás mellett, ahol ez már nem okoz problémát -erről az utópisztikus világelképzelésről számos filmet is láthattunk, de a szabadalmaztatásokra sok-sok évtizedet kell még várni, ha egyáltalán tényleg létezik már a technológia. Nos, jó hírünk, hogy akik nem szeretnének addig ölbe tett kézzel üldögélni, azoknak a brit napilap, a The Guardian megtalálta az örökké lét lehetőségét, mellyel ráadásul még a jó cél érdekében adományt is gyűjthetnek a rászorulóknak.

Az Immortality Auction, vagyis Halhatatlanság Aukció keretein belül meghirdetett “Vásárold meg a halhatatlanságodat” elnevezésű projekt lényegében arról szól, hogy bárki jogot vásárolhat magának arra, hogy 17 (!) kortárs író egyikének kötetébe bekerülve az örök idők végezetéig a nagyérdemű előtt álljon. A kampányhoz csatlakozottak névsora: Julien Barnes, Margaret Atwood, Ian McEwan, Alan Hollinghurst, Joanna Trollope, Martina Cole, Sebastian Faulks, Robert Harris, Zadie Smith, Hanif Kureishi, Ken Follett, Will Self, Kathy Lette, Adam Mars-Jones, Adam Foulds, Pat Barker és Tracy Chevalier.

A befolyt pénz sorsáról szintén a napilap internetes portálján olvashattuk, hogy “az összeget a kínzások áldozatainak gyógykezelésével és rehabilitációjával foglalkozó Freedom from Torture alapítvány támogatására ajánlják fel”. Magára az első árverésre még az óév végén került sor Londonban (november 20-án), de a kezdeményezés azóta is él, így aki erről lemaradt, egy percig se siránkozzon, lehetőségek tárháza áll még előtte!

Az írók jótékonysági akciója mindenképpen nemes, s jó gondolat, s a listáról természetesen nem hagyhatjuk ki Stephen King kevét sem, aki közel 10 évvel ezelőtt hasonlóan a készülő regénye egyik szereplőjét kínálta eladásra az Ebay felületén, szintén rászorulóknak felajánlva az összeget, valamint George R.R. Martin nevét is meg kell említenünk, aki a manapság oly nagy népszerűségnek örvendő Trónok Harca című sorozatában biztosított helyet két jótékonykodónak is korábban.

Nos kedves Irány London olvasók, aki kedvet érez arra, hogy egy hajmeresztő gyilkosságban, vagy esetleg romantikus történetben lássa viszont magát, annak itt a remek lehetőség, ezúttal nem csak azzal búcsúzunk, hogy  Irány London, hanem azt is hozzátesszük, Irány a Könyv!

Riczik Petra